Τον κ. Κοκκόλη αντικατέστησε το 1972 ο κ. Καραμαζάκης, ο οποίος φρόντισε να ενταχθεί το τμήμα στη δύναμη του Γ.Σ. ‘ΗΡΑΚΛΗΣ’, και στη νεοσύστατη ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΠΛΟΜΑΧΙΑΣ. Έτσι μπόρεσαν οι ήδη υπάρχοντες αθλητές να πάρουν μέρος στους πανελλήνιους αγώνες.
Από το 1973 αρχίζουν οι διακρίσεις με μετάλλια σε ομαδικούς και ατομικούς αγώνες. Πρωταθλητές στα επόμενα χρόνια και μέλη εθνικών ομάδων αναδεικνύονται οι Πολύκαρπος Δουμπαλακίδης, Ελπίδα Δεμίλογλου και Δέσποινα Τσάτα, ενώ μετάλλια κατακτούν και οι Παναγιώτης Κουκουβίτης, Ιωάννης Μυλωνάς, Αθανάσιος Ρόμτσος, Χαρίτων Πολάτογλου, Ιωάννης Μπάτσης, Ανθή Μαΐδου, Λιάντα Ερριέτα, Αύρα Αυδή.
Ο κ. Ι. Καραμαζάκης παρέμεινε προπονητής του τμήματος μέχρι το θάνατό του, το 1978, με βοηθό του από το 1975, τον κ. Π. Δουμπαλακίδη καθηγητή φυσικής αγωγής, ο οποίος ανέλαβε το τμήμα το 1980 μετά τη στρατιωτική του θητεία.
Από το 1980 έως και το 1995 το τμήμα ανέδειξε επίσης πρωταθλητές Ελλάδας, νικητές πανεπαρχειακών και μέλη εθνικών ομάδων. Σε αυτή την περίοδο σημαντικοί αθλητές είναι οι Καραγιαννόπουλος Κων/νος, Βασματζίδης Ιωάννης και Παναγιώτης, Βαλμάς Γεώργιος, Καρνέζος Θωμάς, Σταυρίδης Αριστοτέλης και τα μέλη της εθνικής ομάδας και πρωταθλητές, Ταιτζόγλου Ιωάννης, Βούρος Ιωάννης, Παπαδόπουλος Αθανάσιος, Ζάιος Ευάγγελος και Θεοφίλου Κων/να.
Από το 1995 έως το 1999 προπονητής του συλλόγου αναλαμβάνει ο κ. Βασίλειος Καραγκιοζίδης, καθηγητής φυσικής αγωγής, και αναδεικνύονται σε αυτό το διάστημα οι αθλητές Γερακούσης Ζαφείρης, Πέτσιος Δημήτριος και Φούκης Αθανάσιος, με πανελλήνια διάκριση σε ομαδικούς αγώνες.
Από το 2000 μέχρι και σήμερα προπονητής έχει αναλάβει πάλι ο κ. Π. Δουμπαλακίδης.
Το τμήμα Ξιφασκίας, πέρασε από διάφορες διακυμάνσεις και περιπέτειες κατά τη μακρόχρονη πορεία του. Αρχικά οι προπονήσεις γίνονταν σε ισόγεια αίθουσα του Παλαί ντε Σπορ. Κατόπιν, ανάλογα με την πολιτική και τις επιρροές των διευθύνσεων του Παλαί, αναγκαζόταν να μετακομίζει στα υπόγεια ή το πατάρι, μέχρι την εκδίωξή του το 1992, λόγω των Μεσογειακών. Βρήκε προσωρινή στέγη στο Ιβανώφειο, για να μεταστεγαστεί πάλι σε αίθουσα στα Σφαγεία, στη συνέχεια στο υπόγειο του 2ο Λυκείου Θεσ/νίκης στην Ικτίνου, μετά στο 15ο Λύκειο στη Καρόλου Ντηλ και τελικά στο σημερινό του χώρο, σε αίθουσα του 17ου Λυκείου Θεσσαλονίκης, στην οδό Χριστοπούλου.